17.10.2024 | Zprávy


Obkládačky a dlaždice české značky RAKO mají více jak stočtyřicetiletou tradici. Její produkty jsou k vidění jak na historických budovách, tak i ve zcela současných interiérech. Šéfdesignér RAKO Marek Vráblík říká, že ročně vznikne okolo sedmi nových sérií. Jednou z těch letošních je Compila, která v sobě kombinuje keramickou tradici a nový pohled na obklady.     

Šéfdesignérem RAKO jste již přes dvacet let. Jak jste se k designu dostal a proč keramika?

Dá se říci, že se designu věnuji v podstatě od mládí. Prošel jsem školami zaměřenými na design (Střední uměleckoprůmyslová škola Uherské Hradiště, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, pozn. red.). Následně jsem se věnoval interiérovému designu i tomu produktovému. Pracoval jsem jako freelancer, ale i pro velké korporace. Všechno to bylo zajímavé, ale dostat se do firmy, která sama skutečně něco vyrábí, to je úplně něco jiného. Role dvorního designéra je o neustálém balancování mezi pokornou otevřeností a uměním si stát za svým.

V čem je to jiné?

Rád používám metaforu, že značka RAKO je zahrada a my, kteří pro ni pracujeme, jsme takoví její zahradníci. Zdědili jsme zahradu, která má dlouhou historii a teď se o ni musíme starat, doplňovat ji a ozdravovat ji. Stejně jako skutečné rostliny, tak i produkty v našich sériích mají určitou životnost - „plodí“ třeba osm nebo deset let. Zároveň to funguje tak, že pokud chceme navrhnout nový produkt, nesmíme zapomenout na zbytek zahrady, návaznosti a kontinuita jsou důležité. RAKO není založené na jednom produktu nebo sérii. Nových sérií vyvíjíme ročně přibližně sedm a je potřeba, aby navázaly na to, co už v produkci máme.

Letos přišla na trh jako novinka série Compila. V čem je výjimečná?

Compila se od sérií naplánovaných pro tento rok významně liší. Je pro nás nová v tom, že je navržená tak, aby umožňovala kombinování. Je nastavená podobně jako náš čtyřiadvacetihodinový systém barev, se kterým jsme přišli v roce 2012. Tehdy jsme barvy uspořádali pomocí dvou terčů, na jednom je dvanáct denních barev, na druhém dvanáct nočních. Mluvím o tom proto, že Compila nyní přichází s dvanácti dalšími, novými barvami, které jsou vlastně kombinacemi těch denních a nočních, jejich spojením vznikly tlumenější odstíny.

Celý článek najdete na stránkách RAKO zde.

www.rako.cz 

Předchozí článek   1 / 552   Následující článek