04.09.2024 | Zprávy

Tiny house v Horních Počaplech vznikl dle návrhu studenta Fakulty stavební ČVUT v Praze.

Ve studentské soutěži pořádané společností Saint-Gobain měl silnou konkurenci, přesto se ale Františku Exnerovi z Fakulty stavební ČVUT v Praze podařilo zvítězit. Dokázal tak něco, nač jiní absolventi architektury čekají třeba do svých čtyřiceti let – tiny house podle jeho návrhu vyrostl v areálu výrobního závodu Rigips v Horních Počaplech u Mělníka. Částečně prosklený domek disponující zelenou střechou i zelenou fasádou je ztělesněním toho, kam se bude architektura v budoucnosti ubírat. Minimalismu, udržitelnosti a samozřejmě i neotřelého moderního designu.

Ve výrobním areálu společnosti Rigips, předního výrobce sádrokartonových desek a průkopníka v oblasti inovativních a udržitelných materiálů, vyrostl nový showroom o rozloze 24 metrů čtverečních. „Stavba odráží současný fenomén tiny house a samotná výstavba trvala celkem tři měsíce,“ říká Nikola Hoffmann, člen představenstva společnosti Saint-Gobain, pod kterou značka Rigips spadá.

Neotřelá stavba, která je dílem vítěze studentské architektonické soutěže Františka Exnera, je ukázkou toho, co všechno je a bude v oblasti architektury a inovativních stavebních materiálů možné. „Návrh Františka Exnera porotce zaujal především díky štědré ploše skla, širokému využití zeleně a velkému zastoupení udržitelných materiálů,“ vysvětluje Zdeněk Černošek, odborník na prefabrikaci ze společnosti Saint-Gobain a jeden z porotců studentské soutěže. Stavba disponuje netradičně zkosenou střechou, která vytváří kontrast s dopravníkem výrobního závodu, a lichoběžníkovým průčelím.

„Zajímavý je také střešní světlík, který do objektu přivádí denní světlo. V kombinaci s velkými okny tak poměrně malý interiér nepůsobí stísněně, protože se doslova koupe ve slunečním svitu,“ dodává odborník ze Saint-Gobain. Fasádní sklo hraje v rámci stavby zásadní roli. „Ochranu vnitřního prostředí před nežádoucím přehříváním zajišťuje speciální protisluneční sklo, které do interiéru propouští dostatek světla, ale oproti běžným izolačním trojsklům jen asi třetinu tepla. Šetří tak náklady na chlazení a navíc nezkresluje vnímání barev,“ vysvětluje Michal Široký ze společnosti Saint-Gobain Glass. František Exner také pro ozvláštnění dovnitř tiny house umístil speciální instalaci ze žlutého skla od výrobce Glassolutions. Ten dodává díky propojení se střešním světlíkem stavbě futuristický nádech. „Barevné sklo představuje hlavní prvek interiéru, takový instagramový spot,“ vysvětluje autor projektu. 

Kromě designu je objekt ovšem zajímavý i souladem s životním prostředím. „Zelené střechy už se v architektuře poměrně zabydlely, tiny house v Horních Počaplech má navíc ale také zelenou fasádu. Ta představuje moderní prvek, se kterým se v Česku teprve začínáme sžívat,“ říká Jakub Richter, obchodní ředitel značky Isover. Stavba je navíc koncipována jako dřevostavba. Nosným prvkem jsou dřevěné KVH hranoly opláštěné konstrukčními sádrokartonovými deskami. „Díky tomu se dá dům na konci svého životního cyklu snadno demontovat a zrecyklovat,“ vysvětluje František Exner. Do té doby bude jeho tiny house sloužit jako vzorový dům demonstrující projektantům, architektům i realizačním firmám, které absolvují kurzy v sousedící Škole suché výstavby, jaké inovativní materiály se v současné době dají využívat.

Kvalitní konkurence ve studentské soutěži

První místo si František Exner vybojoval v konkurenci šesti dalších projektů studentů z pražského ČVUT. „Soutěž Saint-Gobain Showroom byla pro studenty velmi zajímavá, protože vítěz dostal možnost svůj návrh zrealizovat. To se u studentských soutěží příliš často nevidí,“ vysvětluje Jiří Máca, děkan Fakulty stavební ČVUT. 

Jednalo se přitom vůbec o první architektonickou soutěž, které se František Exner kdy zúčastnil.  „Takový úspěch jsem hned napoprvé nečekal,“ svěřil se student, jehož kroky by po dokončení studia měly vést k zahraniční praxi.

Není náhodou, že zadáním studentské soutěže byl právě tiny house. „Tiny house je jedním z fenoménů naší doby. Je reakcí na skutečnost, že si mladí lidé často nemohou nebo nechtějí brát hypotéku na vlastní bydlení, a odráží současný alternativní, minimalističtější styl života,“ říká Jiří Máca. Rostoucí oblibu tiny housů můžeme do budoucna očekávat i podle Zdeňka Černoška. „Tiny house nabízí zajímavou alternativu k tradičnímu způsobu bydlení s ohledem na použití udržitelných materiálů a minimální dopad na životní prostředí,“ dodává odborník ze Saint-Gobain.

www.saint-gobain.cz 

Fotogalerie

Podívejte se také na související fotogalerii.