30.07.2024 | TIPY

V dnešní době se při zařizování svého interiéru stále více lidí přiklání k použití keramických imitací přírodních materiálů.

Důvodem je jejich nadčasová krása, odolnost a snadná údržba. Keramické dlažby a obklady, které napodobují přírodní materiály jako dřevo, kámen a mramor, nabízejí širokou škálu designových možností, které mohou být použity v různých částech domu, od koupelen, přes kuchyně až po obývací pokoje. Tyto imitace nejenže vypadají realisticky, ale také poskytují výhody, které skutečné přírodní materiály často postrádají. Za zmínku stojí zejména větší odolnost a snazší údržba. V následujících odstavcích se společně podíváme na konkrétní kombinace těchto materiálů a jejich aplikace v různých částech domu.

Přirozený kontrast imitací dřeva a kamene

Dřevo a kámen jsou dva z nejstarších používaných stavebních materiálů na světě a nadále patří mezi často využívané při zařizování interiérů. Tyto dva materiály dokáží vyvolat jak dojem síly, tak i jemnosti, což se dá velmi dobře využít při zařizování moderních bytů a domů. Kombinace dřeva a kamene přináší do interiéru uvolněnou atmosféru a je ideální pro ty, kdo v městském prostředí chtějí přivést do svého bydlení dotek přírody.

Tato elegantní a v poslední době velmi oblíbená designová kombinace dvou na první pohled naprosto odlišných materiálů však není jen pro vysloveně přírodní interiéry, ale pro každý prostor, kde oceníte nadčasovou krásu a kontrast barev – typicky hnědých tónů dřeva a šedých odstínů kamene. Inspirace z praxe ukazuje, jak obklady a dlažby v imitaci dřeva a kamene mohou transformovat interiér. Například dlažba imitující dřevo může být použita na podlahu, zatímco velkoformátové obklady v imitaci kamene ozdobí stěny. Tento kontrast přidává prostoru hloubku a osobitost, spojuje tradiční materiály, které evokují stabilitu a spojení s přírodou, s estetickou krásou bez nutnosti náročné údržby.

Elegantní kombinace mramoru a dřeva

Mramor s jemnými žilkami a dřevo s přirozenou strukturou vytvářejí v interiéru dokonalý kontrast a současně jednotu. Tato designová souhra je velmi oblíbená zejména mezi náročnými zákazníky, kteří kladou velký důraz na estetickou dokonalost svého bydlení. Luxusní vzhled mramoru a teplé tóny dřeva společně vytvářejí elegantní a přívětivou atmosféru. Mramor lze v kombinaci s dřevem použít na podlahu, k obložení stěn nebo jako lokální dekoraci pouze jedné stěny či její části v kuchyni nebo koupelně. Dřevo je často považováno za symbol přírody, a tak i malé „dřevěné“ prvky dodají interiéru útulnost.

Pro koupelnu či obývací pokoj můžete zvolit kombinaci mramorového obkladu a dlažby, která může napodobovat různé druhy dřeva, například dub, javor nebo teak. Tento kontrast dodá vašemu interiéru sofistikovaný vzhled a zároveň zachová příjemnou a uklidňující atmosféru. Pokud zvolíte dlaždice v imitaci mramoru a dřeva ve větším formátu, například 60×60 cm, snížíte oproti použití menšího formátu počet spár, což dodává prostoru ucelenější vzhled a zjednodušuje údržbu.

Keramické obklady a dlažby nabízejí široké možnosti využití. Imitace dřeva například v rozměru 30×120 a mramoru v rozměru 90×90 vypadají skvěle jak samostatně, tak i v kombinaci. Tento koncept dokonale spojuje půvabný dojem mramoru s teplem dřeva, čímž vytváří neodolatelnou atmosféru moderního bydlení.

Moderní design s kombinací mramoru a kamene

Kombinace vzhledů kamene a mramoru se stala trendem v současném interiérovém designu. Zvláště formou keramických imitací, které mají řadu praktických výhod, je tato dvojice přírodních materiálů ideální pro koupelny a kuchyně. Například, podlaha v imitaci kamene může být doplněna „mramorovými“ stěnami, čímž se vytvoří elegantní prostor. Existuje téměř nekonečná paleta designů dlažeb v imitaci kamene, které umožňují kreativní kombinace pro vaše interiérové projekty.

Kontrast barev, jako je černá a béžová, je oblíbeným prvkem při použití kombinace kamene a mramoru v moderních interiérech. Ať už se rozhodnete zvolit světlý odstín keramické dlažby v imitaci mramoru a k němu imitaci kamene v tmavém provedení, nebo naopak, výsledek bude zaručeně působit úchvatným dojmem.

Moderní keramické imitace mramorů a kamenů lze použít jak jako stěnové obklady, tak také jako podlahovou krytinu a v neposlední řadě i k vytvoření designového koupelnového vybavení – jedinečných umyvadel, stylového nábytku či obložení van. Imitace kamenů a mramorů s různými barvami a texturami dodají vašemu interiéru originalitu a jedinečnost.

Stylová symbióza mramoru, kamene a dřeva

Kombinace mramoru, kamene a dřeva v rámci jednoho prostoru je zárukou skutečně unikátního a poutavého vzhledu vašeho interiéru. Tato kombinace spojuje přirozenou eleganci mramoru, dojem houževnatosti kamene a teplou atmosféru vyzařující ze dřeva. Výsledkem je výjimečný celek. Mramor, kámen a dřevo se vzájemně doplňují a vynikají zejména v prostornějších interiérech, kde každý materiál může plně rozvinout svůj potenciál. Velkolepý vzhled této trojkombinace je oblíbený zejména ve větších bytech a domech, kde dodává prostoru prvotřídní eleganci a jedinečný charakter.

Použití keramiky jako obkladového materiálu pro podlahy a stěny je ideální pro kombinaci různých přírodních vzhledů. Tento materiál se osvědčuje nejen v koupelnách, ale i v dalších interiérech včetně veřejných prostor. Keramika do prostoru, kde je použita, přináší výjimečnou atmosféru, snadnou údržbu a trvanlivost.

Objevte inspiraci pro váš interiér

Kombinace různých imitací přírodních materiálů přináší do interiéru jedinečný vzhled. Buďte kreativní a využijte širokou škálu dostupných designů pro experimentování s kombinacemi kamene, dřeva a mramoru ve vašem domě či bytě. Vyberte si styl, který nejlépe vyjadřuje vaši osobnost a vkus, a přizpůsobte si prostředí svého domova zcela dokonale vašim představám.

Chtěli byste si sami z pohodlí svého domova vyzkoušet různé kombinace přírodních materiálů a to ještě navíc ve svém vlastním interiéru? Vyzkoušejte rychlou online vizualizaci na stránkách M.B.KERAMIKA, kterou si hravě vytvoříte sami, nebo kontaktujte jejich online poradenské centrum, kde vám rádi pomohou a doporučí vhodné kombinace. Inspirovat se můžete také realizacemi, které přináší mnoho příkladů, jak lze různé imitace přírodních materiálů kombinovat. Fotografie konkrétních projektů vám pomohou lépe si představit, jak by tyto kombinace vypadaly ve vašem vlastním interiéru.

www.mbkeramika.cz