27.08.2024 | Zprávy

Jak vytvořit funkční a stylový prostor?

Zařizování rodinné koupelny může být výzvou, ale zároveň skvělou příležitostí k vytvoření pohodlné zóny pro každého člena domácnosti. Ať už plánujete kompletní rekonstrukci nebo jen menší úpravy, je důležité myslet na praktičnost, dostatek úložných prostor, bezpečnost a odolné materiály. I rodinná koupelna může být praktická a stylová zároveň. Na jaké prvky se primárně zaměřit, aby bylo užívání koupelny příjemným zážitkem bez stresu?

Foto: Kolekce MEDA, dvojumyvadlo, s umyvadlovou skříňkou a vana s umístěním ke stěně

Prostorné umyvadlo je nezbytnost

Rána mohou být v koupelně hektická a prostor u umyvadla je tím nejvíce žádaným. Abyste se vyhnuli zbytečným stresům a nutnosti přesného plánování ranní rutiny, vyberte do koupelny dvojumyvadlo nebo umístěte dvě umyvadlové mísy vedle sebe, pokud to prostor dovoluje. Poskytnou dostatek místa jak na hygienu, tak zkrášlování u zrcadla. „Alternativou může být volba jednoho podlouhlého umyvadla, ke kterému se vejde více než jedna osoba. I takový nepatrný detail vytvoří dostatek prostoru před zrcadlem a ušetří spoustu času při ranní hygieně. Při volbě umyvadla nezapomínejte ani na přítomnost odkládacích ploch, díky nimž budou hygienické potřeby neustále po ruce,“ radí Iva Šedivá, vedoucí marketingové komunikace společnosti Laufen CZ, která upozorňuje, že pokud je prostoru nedostatek, můžete volit také kompaktní variantu umyvadel, které šetří místo, ale poskytnou potřebný komfort a maximální funkčnost.

Vana nebo sprcha? 

Jestliže zařizujete koupelnu pro rodinu s menšími dětmi, nejideálnějším řešením je kombinace obojího. Zatímco sprcha je rychlým a praktickým řešením pro dospělé, pro děti je vhodnější zvolit vanu s nižším okrajem, případně vstupním stupínkem. Rozhodně ale nebude jen doménou ratolestí. S radostí ji využijí i dospělí pro relaxační koupele. Při výběru vany je vhodné zaměřit se na odolný materiál, varianty s protiskluzovým povrchem a také se vyvarovat příliš ostrých hran. „Vany z kolekcí Laufen jsou vyrobeny z pokročilých materiálů Sentec, Marbond nebo Saphirkeramik. Kromě hladkého a na dotek příjemného povrchu jsou taktéž velmi odolné, protiskluzové a antibakteriální, díky čemuž zvyšují bezpečnost a hygienu v koupelně, což je činí ideálními pro rodinné koupelny,“ popisuje Iva Šedivá.

Úložné prostory a organizéry zabrání chaosu

Více lidí znamená více kosmetických a hygienických potřeb, do koupelny proto zakomponujte dostatek úložného místa. Chybět by neměly umyvadlové skříňky se zásuvkami, závěsné skříňky s poličkami a pokud místo dovolí, pak i koupelnové komody. Oblíbené jsou zrcadlové skříňky, do jejichž útrob lze šikovně vyskládat kosmetické produkty a na vnější poličky po stranách odložit nejčastěji používané potřeby. Nezbytným prvkem v každé koupelně jsou taktéž organizéry. Pomohou s uspořádáním drobnějším prvků a snadněji v místnosti udrží pořádek i ve větším počtu lidí. „Při výběru koupelnových skříněk se orientujte primárně podle kvality materiálu, který musí dlouhodobě odolat vlhkosti v místnosti. Zaměřte se ale také na doplňkové funkce jako je šikovné členění vnitřního prostoru, tiché zavírání dvířek nebo zásuvky s pomalým dojezdem,“ radí Iva Šedivá.

Toalety raději zvlášť

Jestliže máte dostatek prostoru, nejvhodnější je umístit toaletu do samostatné místnosti. Vyhnete se situaci, kdy chce více členů rodiny využívat koupelnu ve stejný čas a navzájem se blokují. Praktické je doplnit ji také o bidet. Řešením, které šetří v koupelně místo, jsou pak sprchovací toalety kombinující funkci klozetu a bidetu zároveň. Neopomínejte ale ani technologie. Velmi praktické jsou nejmodernější toalety s tichým splachováním. „Společnost Laufen vyvinula speciální technologii SilentFlush, díky které je splachování výrazně tišší, takže nočními nebo brzkými ranními výlety na toaletu nikoho nerušíte. Splachování je současně úsporné a efektivněji oplachuje vnitřní prostor mísy, čímž ji udržuje déle čistou,“ doplňuje Iva Šedivá. Jestliže zvolíte řešení se samostatnou toaletou, nezapomeňte také na praktická umývátka, která jsou pro místnost s toaletou plně dostačující a zároveň jsou prostorově úsporná.

Dvojumyvadlo z kolekce MEDA

Designové umyvadlo z řady MEDA zaujme moderními liniemi a minimalistickým provedením. Do koupelny jej lze umístit samostatně, možná je také varianta s umístěním do nábytku. Podél zadní hrany a uprostřed nabízí místo pro odložení hygienických potřeb. K dispozici je v klasické bílé, dále pak v trendy matném provedení v černé a grafitové. Umyvadla skvěle doplní prostorný nábytek ze stejné série.

Umývátko z kolekce SONAR

Prostorově úsporné umývátko je ideálním řešením pro samostatnou místnost s toaletou. Vyznačuje se ladnými tvary kopírujícími přesné geometrické linie, a i přes malé rozměry poskytuje místo pro odložení mýdla. Je vyrobeno z extrémně odolné a inovativní keramiky Saphirkeramik, která po dekády odolá běžnému opotřebení a zachová si původní krásu.

Úložné prostory LANI

Skříňky pod umyvadla, závěsné skříně, ale i zrcadlové skříňky. V koupelně je potřeba využít každý centimetr, proto nesmí chybět adekvátní úložné prostory. Skříňky z řady LANI nabízejí místo pro uschování hygienických potřeb, ručníků a dalších nezbytností. K dispozici jsou v bílém matu a lesku, módní grafitové, v provedení divoký dub, ale také dalších 40 různých odstínech. Zásuvky disponují pomalým dojezdem, dvířka pak tichým zavíráním.

Koupelnové vybavení švýcarské značky LAUFEN si můžete prohlédnout v pražském showroomu LAUFEN space Prague v blízkosti náměstí I. P. Pavlova.

www.laufen.cz 

Fotogalerie

Podívejte se také na související fotogalerii.