19.08.2024 | TIPY

Umyvadlové baterie. Malá, ale nedílná součást každé koupelny. Už dávno neplatí, že máme při zařizování koupelny na výběr jen z několika základních typů. Naopak. Na trhu je dnes k dostání široké spektrum umyvadlových baterií, které se liší svým designem, provedením, ale i funkcemi. Jak vybrat takovou, která vhodně doplní váš koupelnový interiér a vydrží vám ve skvělém stavu dlouhé roky?

Zvolte správný typ baterie 

Jedním z aspektů, které musíte během výběru nepochybně zvážit, je samotný typ baterie. Z hlediska způsobu instalace můžete volit buď klasické stojánkové, umístěné přímo na umyvadlo nebo desku či umyvadlovou skříňku, nebo nástěnné, tedy instalované na obklad. Ty jsou v našich koupelnách o poznání méně častou volbou. Přitom ale mohou být velmi efektním designovým prvkem.

Podle způsobu ovládání pak můžete volit baterie kohoutkové, pákové nebo bezdotykové. „Každá z těchto variant má své přednosti. Nejoblíbenější volbou stále zůstávají pákové baterie. Je ale nutno říct, že kohoutkové, které byly dominantou spíše let minulých, v poslední době zažívají renesanci a těší se stále větší popularitě. Příčinou je z velké části jejich design, díky němuž mohou koupelnu oživit a stát se pomyslnou třešničkou na dortu,“ vysvětluje Iva Šedivá, vedoucí komunikace společnosti Laufen CZ, pod níž spadá i česká značka JIKA.

Série baterií Cubito-N značky JIKA nadchne všechny příznivce minimalismu. Jejich atraktivní geometrický design upoutá na první pohled. Kombinace kulatého těla a hranaté páky vnáší do koupelny příjemný kontrast. Zároveň se baterie jednoduše kombinují s hranatými i oblými typy umyvadel. 

Zaměřte se na kvalitu

Řešit kapající baterii, špatný chod ovládání nebo její opotřebený vzhled a rok co rok kupovat novou, tomu se chce jistě každý z nás vyhnout. I proto byste se při výběru měli soustředit také na celkovou kvalitu provedení. Věnujte pozornost použitým materiálům každé jedné části baterie, povrchovým úpravám a technologiím. V orientaci vám mohou pomoci také certifikace a testy kvality, jimiž by baterie měly procházet. „Například baterie značky JIKA splňují nejnáročnější certifikace, aby mohly být uvedeny nejen na českém, ale i zahraničních trzích. Oddělení kvality pečlivě kontroluje jednotlivé komponenty tak, aby splňovaly nejvyšší nároky, které na naše výrobky máme. Baterie proto disponují keramickými kartušemi, kvalitními perlátory a jejich celkové provedení zaručuje dlouhou životnost,“ uvádí Iva Šedivá.

Precizní zpracování, kvalitní materiály, dlouhá životnost i příjemný design. To jsou přednosti umyvadlových baterií ze série Mio značky JIKA. Baterie jsou vybaveny kvalitními keramickými kartušemi, které zamezují brzkému opotřebení a tím i protékání vody.

Úspora vody a technologie 

V hledáčku byste také měli mít baterie s moderními technologiemi a pokrokovými funkcemi. Ty totiž mohou přispět nejen k vyššímu pohodlí v koupelně, ale také k úspoře vody a energií. Samozřejmostí by dnes už měly být například úsporné perlátory s omezovačem průtoku, které značně šetří vodu. „Novinkou posledních let je pak například funkce cold start, která přispívá k šetrnějšímu přístupu k energiím. Pokud si totiž například potřebujeme pouze rychle opláchnout ruce, není zapotřebí ohřevu vody. Ve většině domácností ale všichni necháváme páku baterie ve středové poloze a jakmile v tomto momentu pustíme vodu, dochází u běžných baterií automaticky k jejímu ohřevu. V případě technologie cold start je proto páka ve středové poloze nastavena na studenou vodu a pro teplou je nutné ji otočit doleva,“ vysvětluje Iva Šedivá. K úspoře vody pak mohou přispět už zmíněné bezdotykové, senzorické baterie. Ty totiž mohou regulovat průtok vody přesně podle potřeby.

Umyvadlové baterie ze série Mio Style nadchnou nejen promyšleným designem, ale také svými technologiemi. Baterie disponují funkcí cold start, která šetří vodu i energie a přispívá k ekologičtějšímu zacházení se zdroji. Obdobně jako další baterie značky JIKA disponují perlátorem s omezovačem průtoku vody a kvalitní keramickou kartuší. 

Design pro perfektní estetický dojem 

To, jak baterie vypadá, je pro vytoužený výsledek neméně důležité. Přestože je na první pohled umyvadlová baterie v interiéru pouze malým prvkem, může mít velký vliv na celkový styl koupelny. Špatně zvolený design, který není v souladu s dalším vybavením a pojetím prostoru, může působit rušivě a kazit harmonii, která by v koupelně měla panovat. „Každý designový prvek baterií by měl být pečlivě promyšlený, aby byl v souladu s interiérem, ať už se jedná o elegantní linie či barevné tóny. V současné době je nabídka baterií natolik široká, že lze najít takovou, která bude plně odpovídat vašim představám, ať už jste příznivci retro stylu nebo třeba minimalismu,“ zakončuje Iva Šedivá.

Baterie Mio Style značky JIKA v černém provedení se stanou nepřehlédnutelnou součástí každé koupelny. Jejich sametově hladký povrch je příjemný nejen vizuálně, ale také na dotek. Design baterií respektuje soudobé trendy, současně je ale nadčasový a perfektně zapadne do různorodých stylů koupelen. 

www.jika.cz