17.06.2024 | TIPY

Velkoformátové obklady a dlažby se stávají stále populárnější volbou pro moderní interiéry, kde jsou pokládány zejména do koupelen, ale i dalších místností.

S širokou škálou designů i formátů umožňují vytvoření jednotného a elegantního vzhledu, který opticky zvětšuje místnosti a dodává jim moderní a vzdušný charakter. Tento článek vám přináší inspiraci a tipy na použití velkoformátových obkladů a dlažeb, které učiní každý prostor stylový a funkční.

Široká škála designových možností keramických velkoformátů

Velkoformátové obklady a dlažba patří mezi hvězdy aktuálních interiérových trendů soukromých i veřejných prostor. Zasloužily si to praktickými vlastnostmi a širokou škálou vzhledů a barev, od moderních a abstraktních vzorů až po věrné imitace přírodních materiálů. Velké rozměry dlaždic a menší počet spár mezi nimi vytváří jednotný vzhled, což může opticky zvětšit místnost a dodat jí vzdušnou atmosféru. Velkoformátové obklady a dlažby jsou dostupné v různých rozměrech, od velkých čtvercových (např. 80×80 cm, 120×120 cm, 160×160 cm) po dlouhé obdélníky (např. 60×120 cm, 80×160 cm nebo až 160×320 cm), což dává designérům i samotním zákazníkům širokou škálu možností při vytváření působivých interiérů. Jejich jednotný vzhled a čisté linie jsou oblíbené také mezi architekty, kteří hledají moderní a elegantní řešení.

Foto: Mramorová kuchyně 

1. JEDNOBAREVNÁ DLAŽBA

Jednobarevné dlaždice představují klasický, avšak dnes již méně obvyklý designový prvek. Jednoduchost a čistota velkoformátových obkladů a dlažeb umožňuje jejich snadnou integraci do široké škály interiérů. Leckoho by mohlo překvapit, s jakou lehkostí dokáží oživit prostor, v němž jsou použity. Tento styl dlaždic je vhodný pro ty, kteří preferují minimalistický a moderní vzhled. Barevné spektrum je široké, ať už se jedná o neutrální odstíny jako bílá, šedá a béžová, nebo živější barvy jako modrá, zelená či růžová. Jednobarevné velkoformátové obklady a dlažby jsou vhodné pro všechny druhy prostorů, jako jsou koupelny, kuchyně, obývací pokoje nebo třeba chodby.

Foto: Jednobarevná dlažba a obklad

2. IMITACE KOVU

Velkoformátové obklady a dlažba v imitaci kovu představují skvělé řešení pro interiéry v industriálním stylu. Díky svému velkému formátu a minimu spár mezi jednotlivými dlaždicemi skutečně věrně napodobují pravé kovové podlahy a stěny čímž poskytují místnosti ucelený vzhled. Velkoformátové obklady a dlažby v imitaci kovu jsou také ideální pro ty, kteří hledají moderní a elegantní design, který se liší od klasických materiálů. Tato volba je vhodná pro koupelny, kuchyně i vstupní haly, kde se může uplatnit její unikátní design a praktické výhody. O výhodách velkoformátových dlažeb vám rádi řeknou více na online chatu M.B.Keramiky.

Foto: Imitace kovu

3. IMITACE DŘEVA

Dřevěný vzhled je tradiční, avšak stále velmi oblíbený designový prvek. Velkoformátová dlažba a obklady v imitaci dřeva jsou navrženy tak, aby co nejvíce připomínaly skutečné dřevo. Díky pokročilým technologiím výroby mohou tyto dlažby napodobovat různé druhy dřeva s věrnými detaily, včetně textury, barvy a žilnatiny. Od tradičních dubových a jehličnatých vzorů po moderní a rustikální designy, možnosti jsou téměř neomezené. To umožňuje vytvoření přírodně vypadajících podlah, které dodávají interiéru teplý a útulný dojem s výhodami keramické dlažby, jako je její odolnost a snadná údržba. Velkoformátové obklady a dlažba v imitaci dřeva jsou vhodné pro přírodní koupelny, kuchyně nebo obývací pokoje. Velkoformátové obklady a dlažby v imitaci dřeva se vyrábí například v rozměrech 20×120 cm, 30×120 cm a 30×240 cm, které věrně napodobují vzhled skutečných dřevěných prken. Keramické dlažby a obklady mohou věrně napodobovat vzhled různých druhů dřeva, jako je například dub, buk, borovice, eben, ořech, mahagon nebo jasan.

Foto: Dlažba v imitaci dřeva

4. IMITACE MRAMORU

Velkoformátové obklady a dlažba do interiéru v imitaci mramoru přinášejí do prostoru charakteristické kresby, žíly a barvy tohoto přírodního materiálu, který dodává místnosti nádech luxusu. Od klasických bílých mramorů po černé varianty s vysoce kontrastními žílami, dlažba v imitaci mramoru nabízí širokou paletu možností, které umožňují přizpůsobit design každého prostoru individuálnímu vkusu. Velkoformátová keramická dlažba a obklady v imitaci mramoru jsou vhodné do různých prostorů, jako jsou luxusní koupelny, elegantní obývací pokoje, stylové kuchyně a prestižní vstupní haly. Jejich přirozená krása a sofistikovaný vzhled přitahují pozornost a vytvářejí dojem exkluzivity. Zvláště u imitací mramoru však hraje velkou roli, zda má vybraný produkt dostatek tzv. faceů. O těch vám s radostí vše prozradí odborníci M.B.KERAMIKY na online chatu.

Foto: Mramorová koupelna

5. IMITACE BETONU

Betonový vzhled je dalším populárním designovým trendem, který se často používá v moderních a průmyslově laděných interiérech. Velkoformátové obklady a dlažba v imitaci betonu mají autentický vzhled cementové stěrky s její charakteristickou texturou. Navíc jsou k dispozici v celé řadě barevných odstínů včetně těch, které pro skutečný beton nejsou přímo obvyklé jako černá, hnědá, modrá či zelená. Tento design přináší prostoru jednoduchost a minimalistický styl. Velkoformátová dlažba a obklady v imitaci betonu jsou ideální pro industriální koupelny nebo moderní kancelářské prostory.

Foto: Imitace betonu v koupelně

6. IMITACE KAMENE

Velkoformátové obklady a dlažba v imitaci kamene se stávají stále populárnější volbou do interiérů. Imitace kamene na povrchu dlažeb je dnes velmi autentická díky inovativním výrobním procesům. Tyto materiály nabízejí širokou škálu barev, textur a vzorů, které dokážou napodobit různé druhy kamene jako jsou břidlice, travertin, žula, apod. Na velikých dlaždicích o formátu až 120 × 280 cm je věrnost imitovaných kamenů prakticky dokonalá. Velkoformátové obklady a dlažba v imitaci kamene jsou vhodné pro všechny interiérové prostory od kuchyní a koupelen až po obývací pokoje.

Foto: Dlažba v imitaci kamene

Velkoformátové obklady do koupelny mohou vyniknout i u vás doma. Zajímá vás cena velkoformátových obkladů a dlažby, nebo máte jakýkoli jiný dotaz? Odborníci z online centra M.B.KERAMIKY vám rádi sdělí jejich klíčové výhody i vše ostatní, na co se zeptáte. Neváhejte nás kontaktovat. Řadu produktů z našeho sortimentu máme také skladem k odeslání či odběru ihned.