13.04.2021 | Praxe
... musejí být nejen krásné, ale také odolné a bezpečné.
Při volbě materiálů v oblasti stravování je třeba sledovat nejen hledisko estetické, ale především technické parametry, mnohé stanovené normami. Materiály musejí být také extrémně odolné, snadno čistitelné, nehořlavé, podlahy samozřejmě bezpečné, tedy neklouzavé. Bohatá nabídka keramických obkladů RAKO je odpovědí na širokou škálu koncepcí v oblasti navrhování interiérů restaurací, kuchyní, „food courtů“ obchodních center nebo jídelen.
Foto: RAKO - Pražské bistro The Eatery, jehož součástí jsou obklady RAKO ze série COLOR TWO, získalo první cenu v soutěži Interiér roku 2018. Pro objektová řešení nabízí RAKO odborníkům ucelený systém vzájemně se doplňujících sérií se zaměřením na vysoké technické požadavky.
Bez ohledu na to, zda se jedná o rychlé občerstvení nebo vyhlášenou restauraci, jídelnu nebo „food court“ nákupního centra – už první dojem by měl být příjemný a vzbuzovat chuť. Dlaždice a obkládačky také nejen charakterizují atmosféru místnosti – jejich kvalita určuje trvale bezchybný dojem.
Značka RAKO nabízí pro objektová řešení architektům, projektantům a odborníkům ucelený systém vzájemně se doplňujících sérií vyhovující svými parametry vysokým technickým požadavkům gastronomických provozů, ale také třeba nemocnic, bazénů, sportovních stadionů apod. Nabídka zahrnuje velký výběr odstínů, formátů, speciálních tvarovek (například pro schody nebo sokly), ale také funkčních parametrů jako jsou různé úrovně protiskluznosti. Vysoká odolnost proti opotřebení keramických obkladů RAKO zajišťuje, že ani po intenzivním a dlouhodobém používání nedojde ke změnám povrchu keramického materiálu, což je výhoda keramiky oproti substitučním krytinám.
Protiskluznost minimálně R9, u mokrých podlah i víc
Jedním ze základních parametrů pro výběr keramické podlahy pro restauraci je protiskluznost. „Do restaurací vyžaduje česká norma ČSN 74 4505 protiskluznost s min. součinitelem smykového tření 0,5 za sucha nebo za mokra, když se jedná mokrý prostor, např. u vchodů, na sociálních zařízeních. Podle německé normy DIN 51 130 a německého předpisu ASR A 1.5 by hodnota protiskluznosti v suchých prostorech restaurací měla být minimálně R9 a v mokrých R10 až R11. Německou normou a předpisem se můžeme v ČR inspirovat, ale vybraná hodnota protiskluznosti nesmí být nižší, než stanovuje naše národní norma,“ upozorňuje Tomáš Heřman, školitel značky RAKO. U kuchyní platí stejný požadavek, německé normy zde rozdělují ještě malé kuchyně (protiskluznost R10), kuchyně do 100 obědů za den (R11) a kuchyně velké, nad 100 obědů za den, kde je požadovaná protiskluznost R12. Opět musí být minimálně dodržena národní norma.
Otěruvzdornost umožní odolat i vysoké frekvenci chození
Otěruvzdornost představuje odolnost proti povrchovému opotřebení. „Do restaurací s pohybem v řádu stovek osob denně bychom měli použít dlaždice s otěruvzdorností PEI 4. U velkých restaurací a jídelen s pohybem v řádu tisícovek osob denně jsou vhodné dlaždice s otěruvzdorností PEI 5, nebo neglazované slinuté dlaždice, které se vyznačují vysokou odolností proti opotřebení,“ dodává Tomáš Heřman. Dlaždice jsou při vysoké frekvenci chození vystaveny vysokému znečištění a namáhání opotřebením.
Do kuchyní jedině chemicky odolné
Do kuchyní volíme pouze keramické dlaždice označené ikonou s nakloněnou zkumavkou. Ta označuje výrobky odolné proti kyselinám a louhům o vysoké koncentraci. Z nabídky RAKO OBJECT jsou to například série Color Two, TAURUS, BLOCK a KAAMOS.
Dlaždice s dobrou čistitelností pro kuchyň
U restaurací a kuchyní je důležité nezapomenout, že povrch musí být dobře čistitelný. Toho lze docílit tím, že vybíráme takové protiskluzné povrchy, které mají příjemnou haptiku, ale přesto splňují požadavky protiskluznosti. Z nabídky RAKO jsou to výrobky označené ikonou ABS (antislip – R10B – smooth). Jedná se o dlaždice dosahující protiskluznost R10B při zachování výborné čistitelnosti, např. série BETONICO, KAAMOS, BLOCK, EXTRA. Pro prostory, kde je požadována vyšší protiskluznost je připravena široká nabídka reliéfních neglazovaných dlaždic série TAURUS GRANIT a TAURUS INDUSTRIAL včetně komplexní nabídky funkčních doplňků jako jsou sokle s požlábkem, kouty, rohy. Propracovaný systém funkčních doplňků a jejich rozměrová a barevná provázanost na základní dlaždice zajišťuje jednodušší provozní čistitelnost.
Dlouholeté zkušenosti
U značky RAKO má použití v gastronomii dlouholetou tradici. Již v roce 1914 vznikla na zakázku jedinečná keramická výzdoba kavárny pražského hotelu Imperial navozující atmosféru Egypta a Orientu. Signaturu „RAKO“ najdeme také v Obecním domě. Zdejší Plzeňská restaurace je zdobena, mimo jiné, i třemi obrazy od Jakuba Obrovského z keramické mozaiky s tématy České žně, Junák a Děvče. Interiér restaurace dotvářejí keramické obklady se znaky měst. Interiéry Obecního domu v Praze jsou z roku 1912.
Zajímavé jsou také realizace současné: Pražské bistro The Eatery, jehož součástí jsou obklady RAKO ze série COLOR TWO, získalo první cenu v soutěži Interiér roku 2018. Obklady RAKO najdete také například v Café Savoy nebo v Perfect bistru Pankrácký rynek pana Filipa Sajlera.
Foto: RAKO - Perfect bistro, Pankrácký rynek, série Unistone.
Foto: RAKO - restaurační kuchyně pivovaru_ COLOR ONE stěna, TAURUS INDUSTRIAL podlaha.
RAKO je také v zahraničí, například v hotelích Kempinski v Dubaji, Melia Playa Mujeres Luxuros Paraisos a Barcello Rivera Playa Maya v mexickém Cancunu, v Novotelu v Tunisku.
A nezapomeňme ani na „food courty“, například v nákupním centru Terminal ve slovenské Banské Bystrici, kde se uplatnilo 3500 m2 keramických dlaždic série Cemento v rektifikovaném formátu 60 x 60 cm.
Fotogalerie
Podívejte se také na související fotogalerii.